Notars guide till första köpet av bostad

Att köpa sin första bostad är en spännande och ibland överväldigande upplevelse. För många är det den största affären de gör i livet, vilket kan innebära många nya beslut, regler och begrepp att sätta sig in i. För att hjälpa dig på vägen har vi på Notar sammanställt en guide fylld med tips och råd som gör köpprocessen lite smidigare och tryggare.

1. Sätt en realistisk budget

Innan du börjar leta bostad är det viktigt att få en tydlig bild av din ekonomiska situation. Din budget kommer att styra vilka bostäder du har råd att köpa. För att undvika obehagliga överraskningar senare är det bra att redan nu tänka på:

Handpenning

Du behöver betala minst 15 % av köpesumman i handpenning. Detta betyder att om du köper en bostad för 3 miljoner kronor, behöver du ha minst 450 000 kronor i sparade medel.

Lånelöfte

Kontakta din bank för att få ett lånelöfte, så att du vet hur mycket du kan låna. Lånelöftet baseras på din inkomst, eventuella skulder och din livssituation.

Dolda kostnader

Förutom bostadens pris tillkommer ofta andra kostnader, såsom avgifter till bostadsrättsföreningen, underhåll, försäkringar och räntor på ditt bolån.

2. Sätt dig in i bostadsmarknaden

Innan du gör ett köp är det bra att lära sig så mycket som möjligt om marknaden. Ta dig tid att titta på olika bostäder och områden, och lär dig hur utbudet och priserna ser ut.

Jämför områden

Tänk på vilka faktorer som är viktiga för dig, exempelvis närhet till arbete, skolor, kommunikationer och service.

Undersök trender

Hur har priserna utvecklats i det område du är intresserad av? Genom att följa marknaden under en tid kan du få en bättre känsla för vad som är ett rimligt pris.

Gå på visningar

Även om du inte hittar "din" bostad på en gång, är det bra att gå på visningar för att lära dig vad du får för pengarna och vad du bör vara uppmärksam på när du väl hittar rätt.

3. Visningen – Vad ska du tänka på?

På visningen får du en första känsla av bostaden och området. Men förutom att tänka på hur bostaden känns, är det viktigt att vara uppmärksam på en rad andra faktorer:

Skick på bostaden

Finns det synliga skador eller tecken på slitage som kan kräva reparationer? Ta en extra titt på badrum och kök, som ofta är dyra att renovera.

Bostadsrättsföreningens ekonomi

För bostadsrätter är föreningens ekonomi viktig. Be om att få ta del av årsredovisningen och kolla hur föreningens lån ser ut, samt om några större renoveringar är planerade.

Bostadens planlösning och potential

Hur ser planlösningen ut? Finns det utrymme för att göra förändringar i framtiden, om ditt liv eller dina behov skulle ändras?

4. Budgivning – Så förbereder du dig

Efter att du har hittat din drömbostad börjar budgivningen, vilket ofta kan vara en nervkittlande process.

Håll dig till din budget

Det kan vara lätt att dras med i en hetsig budgivning, men det är viktigt att hålla sig till den budget du har satt upp från början. Överväg dina ekonomiska gränser noga.

Låt inte känslorna styra

Budgivning är ofta känslomässigt laddad, men försök att vara rationell. Om du förlorar en budgivning kommer nya chanser. Ta ett steg tillbaka och tänk långsiktigt.

Var snabb och tydlig i kommunikationen

Snabba bud kan ibland ge fördelar i en budgivning. Var tydlig med mäklaren om vad du tänker och var snabb med dina beslut för att hålla processen igång.

5. Undersök bostaden noggrant

När ditt bud har gått igenom är det viktigt att göra en grundlig undersökning av bostaden. Köparen har enligt lag undersökningsplikt, vilket betyder att det är ditt ansvar att kontrollera skicket på bostaden innan du skriver på kontraktet.

Besiktning

För hus och vissa bostadsrätter kan det vara bra att anlita en besiktningsman för att gå igenom bostadens skick. En besiktningsman kan upptäcka fel som du själv kanske missar.

Fråga om tidigare problem

Hör med mäklaren eller säljaren om det funnits några tidigare problem med bostaden, såsom fukt, mögel eller annat.

6. Skriv kontrakt och förbered finansiering

När du har bestämt dig för att köpa bostaden är det dags att skriva kontrakt. I kontraktet fastställs alla villkor för köpet, såsom pris, tillträdesdag och eventuella garantier.

Dubbelkolla alla detaljer

Läs igenom kontraktet noga innan du skriver under, och se till att du förstår alla punkter. Om något är oklart, tveka inte att ställa frågor till din mäklare.

Förbered bolån och handpenning

Se till att all finansiering är i ordning, inklusive överföring av handpenning och ansökan om bolån. Din bank hjälper dig med de praktiska detaljerna här.

7. Tillträde och flytt

Tillträdesdagen är dagen då bostaden officiellt blir din, och du får nycklarna till ditt nya hem. Se till att ha all dokumentation och betalningar på plats för att göra tillträdet så smidigt som möjligt.

Flyttanmälan

Glöm inte att göra flyttanmälan till Skatteverket och att meddela din adressändring till viktiga instanser, såsom banker, försäkringsbolag och abonnemang.

Försäkring

Se till att ha en hemförsäkring som täcker din nya bostad från dagen du flyttar in. Detta skyddar dig om något oväntat skulle hända direkt efter inflytt.

Avslutande tips

Att köpa en bostad för första gången kan kännas stort, men med rätt förberedelser och en bra mäklare vid din sida kan processen bli både rolig och smidig. Våga ställa frågor och ta hjälp av experter när det behövs. Lycka till med ditt bostadsköp!

Värdera din bostad kostnadsfritt!

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig snarast.
Vi erbjuder även digitala värderingar!

Fortsätt läsa